Werkdruk deel 1
Werkdruk is een sloper. Het vreet energie, snaait je werkplezier weg en als het te lang duurt tast het ook nog je gezondheid aan. Je slaapt slechter, maakt fouten, raakt sneller geïrriteerd. En toch… je blijft doorgaan, want ontspannen is iets wat anderen doen.
Waarom? Omdat werkdruk iets is waar je geen grip op hebt. Iets wat je overkomt, iets waar je bar weinig tegen kunt doen. Maar dat is niet helemaal waar. Soms ligt de kern in je eigen gewoontes en overtuigingen. Soms is het de omgeving of de eisen die gesteld worden. Vaak is het een combinatie van beiden. "Een beter milieu begint bij jezelf" dus laten we eerst eens te kijken naar hoe je zelf – misschien onbewust – bijdraagt aan je werkdruk en wat je eraan kunt doen.

Soms voer je de druk zelf hoog op. Niet expres, maar door patronen die je hebt ontwikkeld. Misschien herken je dit:
Je zegt overal 'ja' op, ook als je agenda overloopt.
Je hebt het gevoel dat goed niet goed genoeg is – alles moet perfect.
Je meet je waarde af aan hoeveel je gedaan krijgt.
Ik ken maar weinig mensen die hier totaal geen last van hebben, inclusief ikzelf. Succes wordt meestal opgehangen aan toewijding en resultaten. Maar wat als we dat omdraaien? Wat als succes niet gaat over hoeveel je doet, maar over hoezeer je van betekenis bent voor anderen? En wat als 'nee' zeggen niet betekent dat je een hufter bent, maar dat je heldere verwachtingen schept? Je kúnt tenslotte niet alles doen. Dat helder aangeven voorkomt teleurstellingen.
Een mini-reflectie: Waar komt jouw werkdruk écht vandaan?
Sta even stil bij de afgelopen week en beantwoord deze 3 vragen:
- Wat waren de drie momenten waarop je de meeste werkdruk voelde? Wat gebeurde er precies? Hoe voelde je je op dat moment?
- Wat droeg bij aan die druk? Je eigen verwachtingen (bijv. perfectionisme, altijd 'ja' zeggen)?Externe factoren (bijv. onduidelijke prioriteiten, cultuur)?
- Welke kleine verandering zou je kunnen maken om de volgende keer minder druk te voelen Een grens trekken? Minderen met perfectionisme? Een gesprek aangaan over prioriteiten?
Schrijf je antwoorden op en kijk of je een patroon herkent. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken.
Hoge werkdruk voelt vaak als de brandweer. Je blust links en vervolgens smeult het rechts alweer. Maar wat als je even stilstaat? Letterlijk. Diep ademhalen en bedenken: Wat is nu écht belangrijk? Door pauzes in te bouwen en bewuster te kiezen waaraan je je tijd besteedt, krijg je meer grip op je werk. Een handige tool hiervoor is de Eisenhower-matrix, die je bijvoorbeeld op Toolshero kunt vinden.
Maar laten we eerlijk zijn: niet alles ligt in jouw handen. Soms zit het probleem in de werkomgeving. Hoe pak je dat aan? Hoe verander je niet alleen jezelf, maar ook de manier waarop werk georganiseerd is? Daarover later deze week meer.